Så väljer du rätt båttrailer 

För att enkelt kunna transportera din båt till och från ditt mål behöver du använda dig av en lämplig båttrailer från propellerteknik.se. Även om båtar är avsedda för att användas på vattnet måste de på transporteras till och från hamnen inför och efter säsongen. Det är viktigt att sköta transporten på rätt sätt för att inte riskera skada eller olycksfall på vägen. Fyra saker som är viktiga att beakta innan köp av båttrailer är viktkapacitet, längd, bromsar och skrovstöd. 

Viktkapacitet 

När du ska köpa en båttrailer är det viktigt att du ser över viktkapaciteten. En båt med tillräcklig viktkapacitet klarar av vikten av din båt samt last. Som säkerhet behövs även 10 % av viktkapaciteten. Tänk på att räkna med vikt av essentiella saker som hör till din båt när du räknar på vikten, som exempelvis batterier, motor, bränsle, redskap med mera. 

Längd 

När du ska köpa en båttrailer behöver du ta hänsyn till den totala längden av din båt. En tumregel som du kan utgå från när du letar efter en båttrailer är att längden at trailern bör vara 30 cm längre än den totala längden av båten. Se till att skriva ner alla relevanta mått innan du besöker din återförsäljare eller ger dig ut på internet och letar efter en båttrailer. 

Bromsar 

En del båttrailar krävar bromsar. Faktum är att en båttrailer alltid är säkrare om den är försedd med bromsar, oavsett hur försiktigt du kör. Vissa anser dock att bromsar kan vara problematiska vid körning vilket innebär att det kräver mer försiktig körning. Om du har en tung båt, på generellt över 1300 kg, rekommenderas det att använda en bromsad båttrailer. Det är dock helt upp till dig vilken variant av båttrailer du införskaffar. Du bör dock vara medveten om att olika trailers kan ha olika regler. 

Skrovstöd 

I de allra flesta fall finns det en av två vanliga skrovstöd på båttrailar. Kojer är ett populärt val då det i många fall erbjuder lite bättre skrovstöd, även om upptagning och isättning kan bli något svårare. Om du istället har kölrullar som skrovstöd kan dessa lätt deformeras om båten förvaras på båttrailern under en längre tid. Därmed anses kojer vara ett något säkrare val eftersom det det innebär bättre stöd, trots att det även kan innebära lite mer arbete. 

Skötsel av din båttrailer 

Något som är lätt att förglömma är hur viktigt det är att ta hand om sin båttrailer ordentligt. Inspektera den regelbundet och se över slitage och korrosion vid behov. Rengör även trailern regelbundet, framförallt på dess viktiga delar så som kopplingar, bromsar och svetsningar. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>