Viktigaste sakerna innan du påbörjar en köksrenovering

Att någon gång få genomföra en köksrenovering i sitt hem är en stor dröm för många. Köket är ju trots allt hemmets hjärta – en plats att umgås med familj och vänner på. När dagen väl har kommit och det är dags att göra slag i saken är det dock viktigt att vara noggrann och inte göra något förhastat – planeringen är ett av dom viktiga stegen för en köksrenovering och i den ingår flera punkter.

Gör en tydlig budget

En köksrenovering kan skilja sig i pris av flera anledningar – dels på grund av hur stort kök man har, dels på rund av vilken köksleverantör man väljer men andra val kommer också in i bilden, till exempel vilka vitvaror man väljer. Innan man börjar planera för sin köksrenovering är det klokt att göra en budget – där man räknar med alltifrån stommar och luckor till små saker så som krokar och hyllor. Har man inte en tydlig budget är det lätt hänt att kostnaderna drar iväg utan att man har någon koll, vilket kommer göra slutpriset för renoveringen onödigt högt.

Passa även på att jämföra priser på vitvaror, köksleverantörer och allt annat som kommer att behövas. Kom också ihåg att budgetera för hantverkare om du inte planerar att göra jobbet själv. Sätt ett maxtak för vad det totala kostanden får bli, och dela sedan in den i kategorier, till exempel:

Stommar och luckor

  • Vitvaror
  • Hantverkarkostnader
  • Inredningsdetaljer

Tänk långsiktigt

En annan viktig punkt att tänka på för den som ska genomföra en köksrenovering är att trender kommer och går – det som är modernt idag kanske inte är det om ett år, och det du gillar nu kanske du kommer att tröttna på lika snabbt. Ett kök ska hålla i många år framöver och det finns anledning att tänka långsiktigt inför en köksrenovering. Välj en stil som håller i längden och som du tror att du kan leva med i 20 år.

Här kan det vara smart att kolla på olika alternativ och köksstilar, även om man redan tror sig veta exakt vad man vill ha. Kopiera inte grannens nya kök för att det är snyggt – låt köksdesignen verka fram och testa och ändra med hjälp av en ”mood board”, ett kollage eller likande. Vill du vara nöjd med din köksrenovering så låt planeringen ta tid!

Slarva inte med måtten

En sista men ack så viktig punkt inför en köksrenovering är att ta så exakta mått som det bara går. Diskmaskin, spis, skåp, ho och annat kommer inte gå att ändra på rent storleksmässigt och upptäcker man för sent att man tagit felaktiga mått kommer köksrenoveringen dra ut på tiden, eftersom saker kommer behöva göras om.

För att kunna rita upp och planera en ett nytt kök bra från början är det smart att ta mått både en, två och kanske till och med tre gånger. Att ta hjälp av någon är heller ingen dum idé – och glöm inte att anteckna måtten och ta med när det äntligen är dags att beställa det nya köket.