Så kan naprapati användas som behandling

Naprapati används för att behandla och förebygga muskuloskeletala besvär. Personer som har ont i nackar, axlar, rygg och i leder kan gå till en naprapat för att få hjälp att behandla besvären. Det är en manuell behandling som sker med händerna, men en naprapat kan även ge rådgivning om stretching och träning. Här kan du läsa mer om hur en naprapat arbetar och hur naprapati kan användas som behandling.

Vad gör en naprapat?

En naprapat behandlar människor som har problem med leder och muskler. Naprapaten behandlar och rehabiliterar muskuloskeletala besvär, det vill säga smärta kopplade till kroppens rörelser. Genom att lokalisera, töja och massera de ömma kroppsdelarna behandlas besvären. En naprapat kan även diagnostisera patienten och behandla nervrelaterade besvär. Sedan 1994 har svenska naprapater en legitimation som erhålls av Socialstyrelsen efter godkänd Naprapatexamen. Utbildningen är fem år, varav ett av dessa är ett praktikår. Det finns flera likheter med sjukgymnastik och kiroprakti, men naprapati är en manuell terapi. Det är inte en form av alternativmedicin, utan det är en del av sjukvården i Sverige. Många naprapater arbetar med idrottare och det är vanligt att idrottslag har en naprapat med sig när de reser på tävlingar.

Vilka besvär kan behandlas med naprapati?

En naprapat kan behandla alla möjliga olika besvär relaterade till rörelse och ledsmärta. Om du har stela leder, muskelsmärta, nervsmärta eller något annat besvär som begränsar din rörlighet bör du söka hjälp hos en naprapat. Hen kan hjälpa till att lokalisera och diagnostisera problemet samt behandla det. Några av vanligaste besvären som naprapater behandlar inkluderar stela leder, överrörliga leder, ledbandskador, nervsmärtor, diskbråck i rygg eller nacke, nackspärr, ryggskott, muskelsmärta, menisk- och knäskador, ischias, smärta i fingrar och händer, tennisarmbåge och smärta i senor. Dessutom kan en naprapat behandla olika former av huvudvärk och yrsel, exempelvis migrän och spänningshuvudvärk. Alla former av idrottsskador kan i regel behandlas av en naprapat. Om du har någon form av smärta eller besvär med leder, nerver eller muskler kan det vara en god idé att besöka en naprapat.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen hos en naprapat liknar ett läkarbesök. Först får du svara på frågor om dina besvär och ditt tillstånd. Därefter ställs en diagnos och behandlingen påbörjas med hjälp av verktyg från ad-medical.se. Naprapati är en manuell behandlingsmedtod som ofta inkluderar massage, muskeltöjning och ledmanipulation. Det är vanligt att naprapaten ger tips på övningar som patienten kan utföra hemma.