Få hjälp med inspiration och planering inför köksrenovering

Är det dags för en köksrenovering? Börja med att hämta inspiration från olika håll innan någon ritning skapas på hur det nya köket ska bli. Var hittas inspirationen och vilka kan hjälpa till med planeringen?

Inspiration – från flera håll

  • Magasin

Heminredning är ett stort intresse hos många personer i Sverige – något som återspeglas i att det finns flera magasin inom ämnet. Dessa magasin säljs både online, i välsorterade kiosker samt i matvarubutiker. Köp ett magasin (eller låna på biblioteket) för att hitta idéer till kommande köksrenovering.

  • Hemnet

Hemnet är inte bara en självklar plats för att hitta en ny bostad. För många är det även en självklar plats för att hitta inspiration till kommande renoverings- och inredningsprojekt. Många mäklare erbjuder även digitala visningar och så kallade 360-graders bilder vilket innebär att bostaden kan besökas direkt hemifrån den egna datorn.

  • Återförsäljarna och hantverkarna

Inspiration kan även hittas hos återförsäljare av köksutrustning samt byggföretag som utför köksrenovering. De kan ofta erbjuda kataloger med collage över flera olika slags luckor, nya funktioner och smidiga lösningar. En del erbjuder även att kataloger kan beställas direkt från deras hemsida.

  • Hantverkarna på plats

En planering för kommande köksrenovering behöver inte vara komplett när offertförfrågningar skickas ut. Hantverkarna kommer oavsett vilja komma hem till kunden för att se på köket och diskutera upplägget. Här ges även möjlighet att ställa frågor och be om idéer på praktiska problem.

Kanske finns en idé om hur det ska bli – men inte riktigt en lösning om hur det ska ske? Det är här som hantverkarna kan komma in med erfarenhet och kompetens för att därigenom hitta en passande lösning. Det är även en orsak till att begära offert på köksrenovering från flera företag – då kan flera idéer och lösningar presenteras under planeringsstadiet.

Planering via 3D-modeller

Efter inspiration kommer planering. Nu ska idéer och tankar omsättas i praktisk handling. Via flera återförsäljare av köksinredning kan 3D-program användas för att skapa en helhetsbild. Hos återförsäljaren kan kunden använda en dator och mata in sitt köks mått. Därefter lägga in allt från kylskåp och arbetsbänk till spis och micro. De olika enheterna ställs på olika platser i det digitala köket och kan till sist få önskad färg.

Det är ett mycket enkelt och uppskattat sätt att planera köket och prova hur olika saker får plats. Vid denna planering kan även personal från butiken hjälpa till med råd och idéer.

Få hjälp med personligt anpassat kök

Önskas hjälp med att ta fram ett helt individanpassat kök kan en inredare anlitas. De skapar ritningar utifrån kundens önskemål om funktioner, estetik och annan inredning i hemmet. Inredaren kommer hem till kunden för att diskutera olika lösningar varpå sedan en skiss genomförs på hur köket skulle kunna bli efter att kundens köksrenovering är helt färdig. Detta kan ske med en enklare skiss likväl som ett 3D-program där kunden kan se köket från flera olika vinklar.

Inredare anlitas främst av företag medan privatpersoner brukar planera sin köksrenovering själv – tillsammans med de hantverkare som ska utföra arbetet. Denna tjänst anlitas betydligt oftare av företag.